Punca Roh Sangkut Di Langit| Ustaz Abdullah Khairi

Jadual Kuliah Bulan Ogos Pusat Islam Saiyidah Aisyah
Pengisian Maghrib: Save Your Life

Allah s.w.t. berfirman di dalam surah al-Hujurat ayat 13, mafhumnya ;

โ€œWahai manusia, sesungguhnya kami telah ciptakan kalian dari lelaki dan perempuan dan kami telah jadikan kalian berbangsa-bangsa dan bersuku-puak agar kalian saling berkenalan. Sesungguhnya yang paling mulia di kalangan kamu di sisi Allah ialah yang paling bertaqwa. Sesungguhnya Allah Maha Mengetahui Lagi Maha Mendalam PengetahuanNyaโ€

Alhamdulillah telah selesai pengisian yang dikendalikan oleh Lajnah Usrah dan Tarbiyyah berkaitan taaruf. Semoga setiap perkenalan kita akan berkekalan ke syurga dan dipenuhi dengan barakah dariNya.


Pengisian Maghrib: Save Your Life

In Shaa Allah, pengisian pada malam ini adalah seperti ketetapan berikut :

๐Ÿ—“ Tarikh : 20/9/2019 (Jumaat)
โณ Masa : Antara Maghrib dan Isya'
๐Ÿ•Œ Tempat : PISA
๐Ÿ“š Tajuk : Save your life


Bacaan Yassin & Solat Sunat Istisqo'

Alhamdulillah dengan izin Allah bacaan Yassin & Solat Istisqo' untuk keselamatan warga IPG Kampus Perempuan Melayu dan Negeri Melaka. Antara waktu-waktu yang disunatkan memohon hujan ialah:

(i) Apabila air diperlukan kerana seperti tanah kering dan kemarau.
(ii) Apabila orang yang tidak dilanda kemarau atau tidak memerlukan air memohon hujan kerana mahukan lebih banyak air. Ini kerana jika mereka bergantung kepada air yang sedia ada sahaja, nescaya tidak mencukupi.
(iii) Apabila orang yang tidak dilanda kemarau atau tidak memerlukan air memohon hujan bagi pihak orang lain yang dilanda kemarau atau orang lain yang memerlukan air.
(iv) Apabila mengulangi memohon hujan kerana belum dikabulkan permohonan mereka sebelum ini.
Bacaan Yassin & Solat Sunat Istisqo'

Demi keselamatan dan kesejahteraan negeri Melaka khususnya di IPGK PM, Pusat Islam Saiyidah Aisyah IPGK PM akan mengadakan Bacaan Yassin dan Solat Sunat Istisqo' seperti ketetapan yang berikut:

๐Ÿ”– Hari : Khamis
๐Ÿ“† Tarikh : 19 September 2019
โฐ Masa : Antara maghrib dan isyak
๐Ÿ•Œ Tempat: PISA
๐Ÿ“ Sasaran: Semua siswi pendidik


Usrah Kubro: Storygami !?

Alhamdulillah telah selesai usrah kubro bertajuk "Storygami" yang dikendalikan oleh Lajnah Usrah dan Tarbiyyah Pusat Islam Saiyidah Aisyah. Semoga segala perkongsian dapat membina ukhuwwah yang lebih erat antara siswi pendidik dan berusaha untuk mengekalkannya sehingga bertemu semula di syurga kelak inshaAllah.Usrah Kubro: Storygami !?

In Shaa Allah, satu Usrah Kubra akan diadakan seperti ketetapan berikut :

๐Ÿ—“ Tarikh : 18/09/2019 (Rabu)
โฐ Masa : Antara Maghrib Isyak
๐Ÿ•Œ Tempat : Pusat Islam Saiyidah Aisyah (PISA)
๐Ÿ“š Tajuk : Storygami โ‰


Pengisian Maghrib: Peringkat Zaman

Rasulullah SAW bersabda:
"Akan datang kepada kalian masa kenabian, dan atas kehendak Allah masa itu akan datang. Kemudian, Allah akan menghapusnya, jika Ia berkehendak menghapusnya. Setelah itu, akan datang masa kekhilafahan โ€˜ala Minhaaj al-Nubuwwah; dan atas kehendak Allah masa itu akan datang. Lalu, Allah menghapusnya jika Ia berkehendak menghapusnya.

"Setelah itu, akan datang kepada kalian, masa raja menggigit, dan atas kehendak Allah masa itu akan datang. Lalu, Allah menghapusnya, jika Ia berkehendak menghapusnya. Setelah itu, akan datang masa raja diktator (pemaksa); dan atas kehendak Allah masa itu akan datang; lalu Allah akan menghapusnya jika berkehendak menghapusnya. Kemudian, datanglah masa Khilafah โ€˜ala Minhaaj al-Nubuwwah (Khilafah yang berjalan di atas kenabian). Setelah itu, Baginda diam,โ€
(HR. Imam Ahmad)

Alhamdulillah pada 17 September telah diadakan satu perkongsian daripada saudari Rosilah binti Samad tentang peringkat zaman yang telah Allah aturkan buat hambaNya. Semoga segala perkonsian dapat diambil pengajaran untuk membina muslim yang lebih baik pada hari-hari akan datang.Ceramah Mega: Bagaimana Saudara SeIslamku

Daripada โ€˜Abdullah bin โ€˜Umar RA menceritakan bahawa Rasulullah SAW bersabda:
โ€œSeorang Muslim adalah saudara terhadap Muslim (yang lain), dia tidak boleh menganiaya dan tidak akan dianiaya oleh orang lain. Sesiapa yang melaksanakan hajat saudaranya, maka Allah SWT akan melaksanakan hajatnya. Sesiapa yang melapangkan kesusahan seseorang Muslim, maka Allah SWT akan melapangkan kesukarannya pada hari kiamat. Sesiapa yang menutupi aib seseorang Muslim, maka Allah SWT akan menutup aibnya pada hari kiamat.โ€ (Hadith riwayat al-Bukhari, No.2442, 6901, Muslim, No.2580)

Alhamdulillah pada 11 September telah diadakan ceramah mega yang bertajuk 'Bagaimana Saudara SeIslamku' oleh Cikgu Mohd Alif Rahman yang merupakan Naib Yang Di-Pertua Ikatan Guru Muslim Malaysia(i-Guru) cawangan Melaka. Semoga segala yang disampaikan dapat dijadikan pedoman dalam kehidupan seharian untuk menjadi muslim dan mukmin yang lebih baik pada masa akan datang.
Ceramah Mega: Bagaimana Saudara SeIslamku

In Shaa Allah, satu Ceramah Mega akan diadakan seperti ketetapan berikut :

๐Ÿ—“ Tarikh : 11/09/2019 (Rabu)
โณ Masa : 8.00 malam - 9.30 malam
๐Ÿ•Œ Tempat : Pusat Islam Saiyidah Aisyah
๐Ÿ“š Tajuk : Bagaimana Saudara SeIslamku
๐Ÿ‘ณ๐Ÿปโ€โ™€ Penyampai : Encik Mohamad Alif Rahman


Perkongsian Pengalaman

Alhamdulillah pada 10 September telah diadakan perkongsian daripada semester 7 tentang pengalaman sepanjang berpraktikum yang sememangnya penuh dengan rintangan dan kesukaran. Namun dalam setiap kesusahan itu pasti terselit kebahagiaan yang dapat dijadikan penawar dan peristiwa yang menyentuh hati nurani seorang manusia bergelar guru.

Kejayaan dan keberkesanan pendidikan banyak berkait rapat dengan kesedaran, keinsafan dan tanggungjawab guru sebagai pendidik, di samping mempunyai kelengkapan keilmuan yang cukup dan sahsiah luhur. Oleh itu, apabila kita telah memasuki profesion keguruan hendaklah sentiasa memperbetulkan dan mempaharui niat untuk menjadikan anak watan pada masa ini lebih terdidik akhlak dan mindanya. Semoga siswi pendidik sentiasa berusaha memberikan yang terbaik dalam perjalanan menuju seorang guru yang kaya dunia dan akhirat.FOTO PILIHAN RAWAKAlbum:
GOTONG-ROYONG PERDANA (2.0) 9.9.2017


Album:
IHYA' RAMADAN 18-21.6.2017


Album:
SAMBUTAN ISRA' MIKRAJ 1439H/2018


Album:
FIQ WANITA: USTAZAH ASMAK HUSIN 15.9.2017


Album:
Family Day PISA 1.0
JUMLAH PELAWAT
MAKLUMAN TERKINI

Hijrah kepada Kebaikan
Ubat Hati Yang Berpenyakit
Hembusan Maut
Zakat Membuahkan Berkat

Fiqh Korban
Panduan Solat di Atas Kerusi
Nota Tadarus
Keutamaan Belajar Al-Quran
Himpunan Tajuk Tajwid Kelas TFD Bahagian 2
Tips Hafazan
Al-Quran

Nasab Nabi Muhammad
Nota Mengenai Nabi
Sejarah Tamadun Islam

Iman Mutiara Hidup
Konsep Aqidah
Aqidah Orang Yang Beriman

Ubat Hati Yang Berpenyakit
Hakikat Bahagia dan Cara Meraihnya
Ancaman Kepada Yang Memutuskan Tali Persaudaraan
PAUTAN LAMAN WEB
WAKTU SOLAT
PETA LOKASI