DOA 10 HARI TERAKHIR RAMADHAN

Jadual Kuliah Bulan April-Mei Pusat Islam Saiyidah Aisyah
MAJLIS IFTAR JAMAIE DAN KHATAM AL-QURAN

Alhamdulillah, selesai sudah program terakhir Pusat Islam Saiyidah Aishah (PISA) untuk semester pertama 2019. Tahniah dan terima kasih di ucapkan kepada Puan Pengarah, para pensyarah, Jawatankuasa PISA dan semua guru pelatih yang terlibat dalam menjayakan program ini.

Salam Ramadhan😊

PERSIAPAN UNTUK MAJLIS IFTAR JAMAIE DAN KHATAM AL-QURAN

Alhamdulillah, Majlis Iftar Jamaie telah berjalan dengan lancar. Terima kasih kepada semua pensyarah dan guru pelatih yang menyumbang tenaga untuk melicinkan perjalanan majlis. Semoga Allah merahmati kita semua di bulan mulia ini

IFTAR JAMAIE

📿 MAJLIS IFTAR JAMAIE DAN KHATAM AL-QURAN IPGK PM 2019 📿

Assalamualaikum. Kami dari Jawatankuasa PISA berbesar hati menjemput dan mempersilakan Cik/En/Tuan/Puan ke Majlis Iftar Jamaie dan Majlis Khatam Alquran IPGK PM 2019,

seperti ketetapan yang berikut:

📆 Tarikh: 22 Mei 2019 (Rabu)
⏰ Masa: 6.45 ptg - 10.00 mlm
🕌 Tempat: Pusat Islam Saiyidah Aisyah, IPG KPM.

Sehubungan dengan itu, pihak kami amat berbesar hati mengalu-alukan kehadiran Cik/En/Tuan/Puan ke majlis ini.

Sekian, terima kasih!

DAURAH RAMADHAN : SOLAT JAMA' DAN QASAR

Alhamdulillah, pada 15 Mei 2019 tela disampaikan Daurah Ramadhan berkaitan Solat Jamak oleh Ustaz Ustaz Mohd Fu'ad bin Mohamad Seleh. Semoga perkongsian ini dimanfaatkan oleh siswi pendidik.

BERAKHIRNYA SAFAR
🌟 Sampai ke perkampungan kediaman
🌟Dengan semata-mata beriqamah (bermukim)

SYARAT SAH SOLAT QASAR
🌟Solat yang empat rakaat sahaja (Zohor, Asar, Isyak)
🌟Perjalanan (safar) itu dua marhalah (89 km)
🌟Dengan tujuan yang baik pada agama atau dunia dan bukan bertujuan maksiat
🌟Hendaklah ada qasad atau mengetahui tempat atau arah tertentu yang hendak ditujunya pada permulaan safarnya
🌟Disyaratkan jangan dia beriman dengan orang yang solat tamam (solat yang tidak diqasarkan) walaupun solat qasar Zohor di belakang imam yang solat subuh sama ada (imam) musafir atau mukim
🌟Jangan mengikut orang yang diragui safarnya
🌟Hendaklah niat qasar solat itu dalam Takbiratulihram

SOLAT JAMA' DALAM MASA SAFAR .
SYARAT SAH SOLAT TAKHDIM
🌟Diniatkan jama' dalam masa solat yang empunya waktu pada mana-mana juzu' solat itu
🌟Hendaklah muwalat (berturut) antara dua solat itu
🌟Berkekalan safarnya itu daripada permulaan solat pertama hingga sempurna

SYARAT JAMA' TA'KHIR
🌟Berniat solat waktu sehingga habis waktu pertama

#jomtambahilmu
#GenerasiRabbaniIslamDihayati

Daurah Ramadhan: Solat Jenazah (Siri 2)

Alhamdulillah, pada 14 Mei 2019 tela disampaikan Daurah Ramadhan berkaitan Solat Jenazah oleh Ustaz Mohd Ariffin bin Salleh. Moga para siswi pendidik mendapat ibrah daripada perkongsian yang disampaikan;

Syarat sah solat jenazah:
1. Jenazah telah dimandikan dan dikafankan.
2. Jenazah berada di hadapan orang yang solat.
3. Menghadap ke arah kiblat.

Hikmah solat jenazah:
1. Memberi penghormatan dan kasih sayang kepada si mati.
2. Menimbulkan keinsafan.
3. Memohon rahmat Allah untuk si mati.
4. Mengeratkan silaturrahim dengan si mati.

DAURAH RAMADHAN : ENSIKLOPEDIA SOLAT

Alhamdulillah Daurah Ramadhan pada 13 Mei 2019 telah disampaikan oleh Ustaz Abdul Salam bin Mohamed Ibrahim yang bertajuk Ensiklopedia Solat. Berdasarkan tajuk tersebut, perkongsian berkaitan sunat ab'ad ketika solat telah disampaikan

🌟Maksud Sunat Ab'Ad:
Menurut bahasa ialah sesetengah atau sebahagian. Menurut istilah pula ialah perbuatan dalam solat yang ditinggalkan secara sengaja atau tidak maka disunatkan ditampung dengan sujud sahwi

🌟Perkara berkaitan Sunat Ab'ad:
1)Tasyahud awal
2) Selawat ketika tasyahud awal
3)Duduk tasyahud awal
4)Doa qunut

#jomtambahilmu

Selawat ke atas Nabi
Talian hayat untuk masuk ke syurga ialah dengan berselawat kepada nabi. Selawat oleh orang yang mencintai selawat akan dicintai oleh nabi. Oleh itu, marilah kita memperbanyakkan selawat. Ikuti perkongsian di bawah untuk mengetahui lebih lanjut mengenai kelebihan selawat.

DAURAH RAMADHAN: SOLAT QADHA'

Alhamdulillah Daurah Ramadhan pada 9 Mei 2019 telah disampaikan oleh Ustaz Mohd Ibrohim bin Md Taha yang bertajuk Solat Qadha'. Solat yang ditinggalkan itu seperti hutang dan melambat-lambatkan solat tanpa keuzuran merupakan maksiat kepada Allah. Di bulan Ramadhan ini, marilah sama-sama meringankan tulang mengQadha' solat-solat yang lepas kerana bulan Ramadhan merupakan bulan terbaik untu berbuat demikian . Semoga siswi pendidik mendapat pengajaran daripada perkongsian yang telah disampaikan.

DAURAH RAMADHAN : SOLAT JENAZAH
Alhamdulillah pada 09 Mei 2019 telah diadakan Daurah Ramadhan yang bertajuk Solat Jenazah disampaikan oleh Ustaz Ariffin bin Salleh. Semoga apa yang disampaikan dapat diambil ibrah bersama.

DAURAH RAMADHAN : SOLAT-SOLAT SUNAT
✨ MARHABAN YA RAMADHAN ✨

Sempena bulan Ramadhan 1440H, pihak Pusat Islam Sayyidah Aisyah akan mengadakan Daurah Kitab yang disampaikan oleh pensyarah JaPIM seperti ketetapan berikut:

Hari: Isnin hingga Khamis
Tarikh: 7-22 Mei 2019